Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 11:20 - За кого е " подаръка "
Автор: denito70 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 963 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 22.01.2012 11:47


                         image   "Преди много, много години в древен Китай, когато Буда все още се намирал в своето земно превъплъщение, сред многото истории, които се разказвали за него, била и тази, че е невъзможно да бъде изваден от кожата си. Той бил толкова балансирано същество, че не реагирал нито на обидите, нито на каквито и да е  опити да бъде оскърбен по някакъв начин.

По същото това време в едно село живеел човек, който бил известен с това, че можел да извади от равновесие всеки. Той така изкусно умеел да се заяжда, да се подиграва на хората, че абсолютно никой не можел да остане спокоен при контакт с него.   Та до този човек достигнала мълвата за невъзмутимия Буда
  -  Охо-о-о, невъзмутим? – мислел си той. – Само защото още не си е имал работа с мен.   И се отправил на дълъг път. Когато пристигнал, Буда го поканил при себе си. Оня веднага се запретнал: започнал да го обижда, да му се присмива, да го предизвиква,… По всякакъв начин се опитвал да го изкара от равновесие. Буда оставал спокоен.   Човекът удвоил и утроил своите усилия, впрегнал цялото си въображение, изсипал каква ли не жлъч и остроти. Ако в началото си служел с подигравки и ирония, сега преминал към открити нападки и обидни прозвища.   Както и преди – Буда все така оставал спокоен.   Майсторът на гнева се чувствал вече на края на силите си. Усещал, че арсеналът му започва да се изчерпва. Усещал, че този път е надминал себе си… Но Буда оставал невъзмутим, както преди.   И когато човекът се поспрял, за да си поеме дух и да се хвърли отново в бой, Буда благо промълвил:   - Кажи ми, моля те, може ли да ти задам един въпрос?   Объркан, човекът нищо друго не можел да стори, освен да се съгласи.   И тогава Буда кротичко го попитал:   - Ако един човек е донесъл подарък на друг, но този, за когото бил предназначен подаръкът, отказва да го приеме, чий е този подарък?
  - Ами то е ясно, подаръкът остава за този, който го е донесъл – все още в недоумение отвърнал човекът.   - Именно – промълвил Буда и кротко се усмихнал. Тогава човекът разбрал, че целия негатив, цялата злоба и жлъч, които така усърдно изливал пред Буда, ще се наложи да си ги вземе обратно със себе си. И посрамен си тръгнал." 
Затова следващия път, когато си изказвате гнева, раздразнението, а дори и несъгласието по определен въпрос, обърнете внимание как всъщност правите това. Ако е по неуместен начин, обиждайки другите - какво очаквате после? Естествено, че Вселената ще ви върне това обратно, под една или друга форма.



Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: denito70
Категория: Лични дневници
Прочетен: 271892
Постинги: 143
Коментари: 73
Гласове: 220
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930