Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.06.2014 01:42 - Десет не много популярни религии у нас – 02 - Юдаизъм
Автор: kiselin Категория: Забавление   
Прочетен: 1169 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 20.06.2014 01:49


Да, наистина смятам че Юдаизма не е много популярна религия у нас. Популярни са евреите, но не познавам много хора, които са проявявали интерес в какво точно вярват или ако трябва да бъда точен как точно живеят, поне ако говорим за живот спрямо религиозния им канон. Затова и в случая смятам да опиша непонятните за обикновения човек обичаи, порядки и гледни точки, на които се натъкнах. Това не изчерпва всички обичаи, порядки и гледни точки, даже напротив – тази религия се учи с години от най-крехка детска възраст до края на юношеството, че и по-дълго. Аз съм запознат с нея единствено като любопитно четиво, и третирам написаното за нея като такова.

Шабат/Шабос (написани съответно на Хибрю и Йидиш) е последния ден от седмицата, ден за почивка и въздържане от работа. Това, което го различава от обикновения почивен ден е списък със забранени за практикуване дейности и действия, които се определят като работа.

Забраняват се сеитба, оран, жътва, бране, вършитба, издухване на плява от зърно с помощта на въздух, механично почистване на плява от зърно, смилане на зърно, пресяване, месене, печене, срязване, измиване, разчепкване, боядисване, предене, заплитане, тъкане, разплитане, връзване, развръзване, шиене, късане, хващане в капан, заколване, дране, пречистване с цел съхранение, изглаждане, маркиране с цел рязане, премерено рязане, писане, изтриване, строене, разрушаване, гасене на огън, запалване на огън, завършване на започнато, пренасяне на нещо от една категория място до друга категория (категориите са собствено място, полу-собствено място, полу-публично място, публично място).

Както си личи списъка описва голяма част от живота на обикновения човек, такъв какъвто е бил преди хиляди години. Забраната да практикува което и да е от тези действия е конституирало забрана за работа. Днес обаче като част от този списък могат да бъдат квалифицирани богато разнообразие от действия, които всеки от нас прави ежедневно, без дори да се замисля.

Едни от най-фрапантните възможни нарушения на тези правила например са: поливането на растение с вода, защото се квалифицира като сеитба; влаченето на стол по земята, защо е неумишлена оран; катерене на дърво, защото е възможно случайното откъсване на клон, което се квалифицира като жътва; изстискване на сок от плодове, защото е вършитба; обелване на фъстъци, понеже е механично почистване на плява от зърно; вземане на лекарства, защото се квалифицира като смилане на зърно; слагане на чаено пакетче в чаша за чай, защото е пресяване; използване на електричество, защото се квалифицира като палене на огън (до момента, в който науката не откри че електричеството се движи според други физични закони от огъня); използване на електричество, защото самия акт на включване или изключване се квалифицира като „завършване на започнатото“ (все пак трябваше за нещо да се хванат в отговор на физиците).

Забраняват се използването на телевизия, компютри, телефони, климатици, алармени часовници, автомобили и транспортни средства, защо всеки един от тях нарушава минимум правилото да не се завършва започнатото, в момента, в който се включи.

 

Интересна форма на проповядване на юдаизма е хасидството. Евреите хасиди са специфична група, проповядваща и живееща според правилата на юдаизма, такива, каквито са били преди стотици години.

Хасидите са затворено общество, в което властват семейните ценности, морала, консервативността и смирението. Това ги превръща във видимо различни както във вида и поведението си, така и в мисленето и действията си.

Сред хасидите по принцип не е прието гледането на телевизия и кино дори и извън Шабат. Подобно на други консервативни религии, хасидския юдаизъм също отхвърля забавлението, но не под формата на грях, а като нещо „никому ненужно“. Като консервативна общност, стъпваща на религията, хасидите също се сблъскват с проблема наречен външна информация. За да предпазят семействата и по-конкретно децата си, евреите хасиди имат свои собствени училища, в които се преподават строго цензурирана и пречупена през очите на религията версия на истинското образование.

Фрапантни са случаите, в които еврейските деца не знаят какво означават елементарни неща като динозаври, еволюция или дори физкултурен салон, тъй като в хасидския юдаизъм това са думи табу, които пораждат неудобни въпроси. Още по фрапантни са случаите, в които еврейските юноши не са компетентни в биология, анатомия и сексуално образование, за да са наясно какво представляват секса, бременността и раждането на деца. Допълнително към това, на еврейските юноши хасиди се забранява да общуват с противоположния пол до сключване на брак. Колкото до брака той е нагласен, булката и младоженеца често се познават от седмица, по време на сватбата булката е с непрозрачен балдахин, скриващ лицето й, а след церемонията семействата отпразнуват щастливото събитие … в две отделни зали – една само за мъже и една само за жени. По време на еврейска сватба на хасиди булката не танцува с младоженеца нито веднъж.




Гласувай:
2



1. bbbb2 - Лудите никога няма да свършат.
20.06.2014 01:52
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselin
Категория: Забавление
Прочетен: 60915
Постинги: 56
Коментари: 61
Гласове: 40
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930